Grama Design
Kærlighed til store krukker

Hos Grama Design elsker vi store krukker – og gerne rigtig store krukker.

Det eneste problem ved store krukker er, at de ofte er rigtig svære at producere. Hvis man gerne vil have de helt store krukker i sin have, skal man derfor have black soil krukker.

Krukkernes kemiske sammensætning indeholder jern, hvilket er med til at forstærke dem. Samtidig er leret iblandet charmotte (brændt stentøj), hvilket gør det muligt at fremstille meget større krukker end ved almindeligt ler, ligesom den høje forbrændingstemperatur gør krukkerne frostsikre.

Godt håndværk tager tid

Mr. Long arbejder for Grama Design i Vietnam. Han har arbejdet med produktion af krukker i 45 år og er en mand, som er stolt af sit håndværk. For håndværk det er det. Alle krukker bliver lavet i hånden.

Krukken som Mr. Long på billedet nedenfor er ved at producere er, når den er færdiglavet, 100 cm. høj og 80 cm. i diameter. Fordi alt bliver lavet i hånden, tager det ham 10 dage at lave en enkelt krukke.

En lang rejse

Når krukken er færdiglavet skal den tørre i fem dage, hvorefter den bliver brændt, hvilket tager otte dage. Efter de otte dages brænding tager det endnu fire dage, før krukken er kølet nok ned, til at man kan tage den ud af den store ovn.

Endelig står krukken færdig og er klar til den videre færd mod Danmark.

Sammen med andre black soil krukker, bliver den læsset på en lastbil og transporteret til Grama Designs lager i Vietnam, hvor den bliver pakket – først på palle og derefter i container. Herfra går turen til haven i Ho Chi Minh City, hvor containeren bliver afskibet.

Forude venter fem uger sejlads før den når havnen i Århus. Fra havnen i Århus går turen videre til Grama Designs lager på Djursland, hvor containeren bliver tømt, og den sidste del af krukkens rejse kan begynde.

Krukken bliver sendt med lastbil videre ud til et havecenter i Skandinavien, hvorefter den til sidst ender som et smukt og unikt mesterværker i måske din have.

Mr Long - en stolt vietnamesisk krukkemager med 45 års erfaring

Mr Long – en stolt vietnamesisk krukkemager med 45 års erfaring

Så når du står i din have og beundrer din flotte krukke, så husk på den lange rejse den har været på, og tænk på Mr. Long, som har brugt 10 dage på at forme netop den krukke til et helt unikt mesterværk.